2014. július 13., vasárnap

Filmajánló #2 - Totoro

Megtekintéshez katt IDE!

Cím: Totoro-A varázserdő titka
Hossz: 86 perc
Megjelenés: Japánban: 1988. április 16.
Amerikában: 1993. május 07.
Magyarországon: 2007. október 02.
Ország: Japán linken magyar



Rendező: Mijazaki Hajaou
Producer: Hara Toru
Forgatókönyvíró: Mijazaki Hajaou
Zene: Hisaishi Joe
Operatőr: Sirai Hiszao
Vágó: Szejama Takesi


Korhatár: 12 én olyan 9-10 éves kortól ajánlom :)

Szereplők:
Satsuki Kubasake Szacuki Kubaszake
Nagyon felelősségteljes, pedig csak 10 éves. A költözés után pár nappal már sok barátot szerzett.








 Mei Kubasake Mei Kubaszake
4 éves, Satsuki kishúga. Nagyon aranyos és kalandvágyó kislány. Ő találja meg először Totorot és barátait. Nagyon szereti a nővérét, szeretne rá hasonlítani. Kissé önfejű.







Tatsuko Kubasake Tacuko Kubaszake

A lányok édesapja. Régészként dolgozik a közeli egyetemen. Nagyon szereti a gyerekeket, szabadidejét szívesen tölti velük.







Yasuko Kubasake Jaszuko Kubaszake
A lányok édesanyja. Már hosszú ideje kórházban van, tuberkolózis miatt. Nagyon szereti a gyerekeket, és ők is őt. Satsuki gyakran ír neki levelet a közeli erdőben történő kalandjaikról. Satsuki nagyon hasonlít rá szerinte.





        Egyéb szereplők:
            Kanta Kanta
            Nagyi
       Varázs lények:
           Totoro
           Chu és Chibi Totoro
           Macska Busz

Tartalom: Japánban járunk 1958-ban, a Kusakabe család feje, Kusakabe Tatsuo régészprofesszor és két lánya, Satsuki és Mei egy régi vidéki házba költöznek Japán egyik községében, hogy közelebb legyenek Kusakabe Yasukohoz, az anyához, aki a közeli kórházban épül fel betegségéből. Első látásra a vén, roskadozó ház nem tartalmaz számunkra annyi izgalmat, de a gyermekek örömteli felfedező útja során a apró, fekete lényeket vesznek észre, amik elbújnak előlük. A koromgolyócskák kis varázslények, amik elhagyatott házakban telepednek meg, és a megfelelő gazda érkezése után elhagyják az otthont.
Egy nap Mei két nyúlfül-szerű valamit pillant meg a fűben és követni kezdi őket. A két varázslény egy chibi (törpe) és egy chu (közepes) totoro, akik egy vadrózsáson keresztül egy kámforfán lévő nagy lyukba szaladnak, ahova Mei követi őket. Itt találkozik és összebarátkozik egy ó (hatalmas) totoroval, aki üvöltések sorozatával mondja el nevét, amelyet Mei „Totoro”-nak azonosít. Mei a nagy totorón álomba szenderül, de mikor Satsuki rátalál, egy sűrű vadrózsával körülvett kis tisztáson találja magát. Többszöri kísérlete ellenére sem tudja megmutatni a családnak Totoro fáját, de apja megvigasztalja, hogy ő az erdő védőszelleme és meg fogja mutatni magát, ha úgy akarja.
Egy esős éjjelen a lányok apjuk buszára várnak a megállóban és aggódni kezdenek, hogy miért nem jött azzal a busszal, amelyre számítottak. Miközben várakoznak, Mei elalszik Satsuki hátán és hirtelen megjelenik mellettük Totoro, így elsőként Satsuki is láthatja őt. Az eső ellen Totoro csak egy levéllel a fején védekezik, ezért Satsuki egy esernyőt ad neki, ő pedig cserébe egy apró csomagot ad, amiben makkok vannak. Egy buszra emlékeztető formájú óriási macska, Cicabusz érkezik, mellyel Totoro elmegy. Röviddel ezután az apa is megérkezik.
A lányok elültetik a magokat. Néhány nappal később egy éjszaka felébrednek és látják, amint Totoro és két kisebb társas szertartásos táncot kezdenek járni az elültetett magok körül. Csatlakoznak hozzájuk és a kikelő magvakból egyetlen hatalmas fa nő ki. Totoro egy mágikus repülő pörgettyűn viszi el őket egy útra. Mikor reggel felébrednek, a fa eltűnt, de a magok kicsíráztak.
Egy táviratból, amit a kórház küldött, a lányok megtudják, hogy édesanyjuk tervezett hazalátogatása elmarad, mert betegsége miatt a kórházban kell maradnia. Satsuki komolyan aggódni kezd és fél, hogy elveszítheti édesanyját és ráripakodik Meire. Mei megsértődik, úgy gondolja, hogy egészséges ételekkel meggyógyíthatja őt és egy fej kukoricával (amit ő maga szedett) gyalog indul el a kórházba, ami egy felnőttnek több óra járásra van.
Satsuki és szomszédai az eltűnt Mei keresésére indulnak, már a közeli tóban is keresik. Satsuki kétségbeesésében visszatér a kámforfához és Totoro segítségét kéri. Totoro boldogan segít és hívja a Cicabuszt, amely az elveszett Meihez viszi, majd lányokat át a környéken a kórházig utaztatja, mások számára láthatatlanul. A kórház melletti fán ülve hallják szüleik beszélgetését és kiderül, hogy csak egy kisebb megfázás miatt kellett anyjuknak a kórházban maradnia. Titokban az ablakpárkányra helyezik a kukoricát, ahol szüleik megtalálják, majd a Cicabuszon hazautaznak. Amikor a Cicabusz megérkezik, eltűnik a lányok szeme elől.
A záróképsorokban látható, hogy Mei és Szacuki édesanyja hazatért és a lányok más gyerekekkel játszanak, közben Totoro és barátai titokban figyelik őket.

Forrás #1
Forrás #2

Remélem sikerült felkeltenem az érdeklődéseteket a film iránt, nekem nagyon tetszett, nézzétek meg ti is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése